Korvaava harjoitus – moduuliarviointi

Palvelinten hallinta -kurssin viimeisten tuntien korvaava harjoitus, jossa arvioin 10 kurssitoverieni lopputyömoduulia.

Ympäristönä toimi Asus UX410U-läppäri, jossa asennettuna Win 10 uusimmilla julkaistuilla päivityksillä. Harjoituksessa käytin Linuxia livetikulta, julkaisu ja versio Xubuntu 16.04-3.

Aloitin harjoituksen kiinnittämällä livetikun koneeseeni ja painamalla esc-näppäintä käynnistyksessä ennen Windowsin lataamista, jolloin pääsin boot-valikkoon ja pystyin valitsemaan käynnistysmediaksi USB-tikun, ja Xubuntu käynnistyi.

Ensimmäiset toimenpiteet: kirjoitin terminaaliin (Win + T) setxkbmap fi (näppäimistö suomeksi) ja sudo apt-get update (pakettien päivitys).

 

1. Aleksandr Harjumäki

Lähde: https://kishin684536525.wordpress.com/2018/05/10/palvelinten-hallinta-pt-6/.

Moduulin tavoitteena on ilmeisesti tyhjän koneen saattaminen valmiiksi näyttelykuntoon mahdollisille asiakkaille. Moduulin tarkoitus ei käy heti niin selväksi vastauksesta, eikä itse moduuliakaan saa ladattua mistään, ainakaan vielä. Saattaa johtua siitä, että tila on keskeneräinen ja tekijä saattanee sen loppuun esityspäiväksi. Esivaatimuksista ei ole puhetta, esim. Saltin asennus ja konfigurointi puuttuu kokonaan. En myöskään saanut selville, mitä kaikki moduulin osat tekisivät.

Asensin salt-minionin, loin /srv/salt-hakemiston ja muutin /etc/salt/minion-tiedostoon master: localhost. Ajoin kaikki kokeilut sudo salt-call –local -komennolla.

Kirjoitin kuvan avulla tilan itselleni, muokaten hieman lennosta verkon tietoja vastaamaan omaa konettani.

Ensimmäisessä kokeilussa ohjelmien asennuspalikan ajaminen epäonnistui, eikä tila asentanut mitään pyydetyistä ohjelmista. Kokeilin pelkällä puttyllä, sen suostui asentamaan.

Lisäsin tilaan heureka-kohdan, joka loi käyttäjän, se toimi mainiosti. Security/nmap-kohta ei onnistunut, sain virheilmoituksen.

Myöskään verkko- sekä palomuuriasetukset eivät toimineet minulla.

Arvio: Moduulin tarkoitus ei käy tekstistä selväksi, eikä se, mitä sen eri osat tekevät. Moduulia ei ainakaan toistaiseksi saa ladattua mistään, tämä korjaantunee moduulin valmistuttua. Teksti on laadittu ehkä hieman enemmän tekijälle itselleen kuin muille sitä hyödyntäville. Selkeyttä ja rakennetta raporttiin sekä edellämainitut moduulin parantelut tekisivät tästä paremman tuotoksen.

 

2. Jami Jernvall

Lähde: https://jernvall.com/2018/05/08/viikko-6-palvelinten-hallinta-oman-moduulin-kasaaminen/

Tässä työstetään Bitcoin-louhintaan tarvittava työkalu, mikä käy selvästi ilmi jo johdannossa. Tätä en itse lähtenyt varsinaisesti testaamaan, sillä minulla ei ole tunnuksia vaadittavaan palveluun, jolloin itse tilan ajo olisi epäonnistunut.

Alussa on selitetty hyvin GitHubiin repon luonti ja peruskomennot linuxilla. Kuvakaappauksia on mukavasti koko raportissa, mikä selkeyttää lukemista varsinkin jos käyttö ei ole tuttua. Tilojen tekemistä ja niiden osia on ryhmitelty hieman eri osiohin, mutta kaipaisin väliotsikoita selkeyttämään. Tilojen sisällöt ja muut mahdollisesti kopioitavat tiedot on hyvin merkitty kopioitavana tekstinä. Itse tila on testattu vielä tyhjällä asennuksella ja todettu toimivaksi kuvakaappausten kera.

Arvio: Pieniä oikeinkirjoituspuutteita lukuun ottamatta raportti ja itse tilan aihe oli mielenkiintoinen. Joitain jäsentelyjä kaipaisin lisää väliotsikoiden avulla, mutta ymmärsin mistä on kyse ja kuvien kanssa raporttia oli helppo lukea.

 

3. Miikka Valtonen

Lähde: https://github.com/Miikkb/nextcloudwithsalt sekä https://miikkavaltonen.com/2018/05/06/palvelinten-hallinta-kurssityo/

Moduulin tarkoitus on ottaa NextCloud-pilvitallennuspalvelu käyttöön saltin avulla. Tämä käy ilmi selvästi, kiitos tarpeeksi suuren ja tummennetun fontin! Readme-tiedostossa on selvät ohjeet tilan käyttöönottoon, joten kokeilin heti.

Tähän jouduin ensin asentamaan myös masterin koneelleni. Sen asennettuani kloonasin repon koneelleni Miikan ohjeistuksen mukaisesti:

sudo git clone https://github.com/Miikkb/nextcloudwithsalt /srv/salt/nextcloudwithsalt
sudo sh /srv/salt/nextcloudwithsalt/nextcloudwithsalt.sh

Pitkän asennuksen jälkeen kaikki meni kuitenkin onnistuneesti läpi. Itse en käytä NextCloudia, joten käyttöä en varsinaisesti pystynyt testaamaan.

Arvio: Simppelit ohjeet, joissa mainittu, että tilassa on vielä virheitä ja purkkaviritelmiä. Miikan kotisivuilla on vielä mukava ja mielenkiintoinen video, jossa hän kertoo enemmän moduulistaan. Todennäköisesti siis jollekin käyttökelpoinen moduuli, jos salasana- ja viritysongelmat saadaan korjattua.

 

4. Miko Lähdesmäki

Lähde: https://lahdemi.wordpress.com/2018/05/11/6-viikkotehtava-palvelinten-hallinta/

Mikon moduuli asentaa irssin ja sen käyttöön liittyvät lisäkkeet, sekä etätyöskentelyyn tarvittavat ohjelmat, graafisesti sekä SSH:lla käytettäväksi.

Aloitin Mikon omien testien mukaisesti kloonaamalla hänen reponsa komennolla

git clone https://github.com/mikokala/bash.git

Sen jälkeen siirryin oikeaan kansioon komennolla cd bash/ ja ajoin itse skriptin:

sudo sh high.sh

Asennus pyörii ja jää johonkin suht alkuvaiheeseen kiinni, eikä jatka siitä eteenpäin. Keskeytin skriptin suorittamisen ja yritin uudestaan, mutta se jäi jumiin samaan kohtaan.

Arvio: Erittäin onnistunut raportti, pitkä, mutta selkeä. Vaihe vaiheelta kuvattu eteneminen ja paljon (hyvälaatuisia) kuvia. Moduulin tehtävä on selitetty selkeästi ja raportissa on kerrottu kattavasti mitä kukin kohta tai asennus tekee, ja mitä käyttäjältä vaaditaan. Komennot on eroteltu selkeästi preformatted-muotoon. Irkkaajalle oikein hyvä työkalu, itse sen jätin jo noin viisi vuotta sitten. 🙂

 

5. Tatu Erkinjuntti

Lähde: http://erkinjuntti.me/opiskelu/palvelinten-hallinta/palvelinten-hallinta-h6/ sekä https://github.com/TatuE/CentOS-server-configuration

Tatun moduulin tarkoituksena on automatisoida Tatun oman palvelimen ohjelmien asennukset ja asetukset CentOS-käyttikselle. Moduuli käyttää puppetia, jota en itse osaa käyttää, joten arvioin tässä tehtävässä vain itse raporttia. Idea kuulostaa loistavalta ja sillä on pohjaa oikeassa maailmassa ja käyttäjälleen siitä on varmasti hyötyä. Asennettavat ohjelmat ja moduulin toiminta on selitetty selkeästi ja GitHubissa Tatulla on vielä lisäohjeita moduulin käyttöön. Itse kloonauksesta tosin ei ole ohjeita.

Raportti vaatii hieman lukutaitoa kyseisestä aiheesta, ja siinä selitetään toteamus-tyyppisesti toteutetut asiat. Kuvakaappauksia on paljon, mikä helpottaa perässä pysymistä. Tähän raporttiin kaipaisin väliotsikointeja, tekstiä on paljon ja vasta-alkajan on hieman vaikea seurata sitä. En tiedä, onko raportti hieman keskeneräinen, sillä se loppuu kovin äkisti ja minulle tuli tunne, että jotain vielä puuttuu. CentOSin ja puppetin aloitteleville käyttäjille tämä raportti on varmasti hyödyllinen, itse koin ehkä hieman jääväni aiheen ulkopuolelle.

Arvio: Moduuli vaikuttaa käyttökelpoiselta ja hyödylliseltä, ja se on raportoitu tarkasti. Raporttiin kaipaisin jäsentelyjä, johdanto on ehdottomasti paras osio selkeällä sisältökuvauksellaan. Aloittelijana kaipaisin ehkä ohjeita moduulin käyttöönottoon.

 

6. Jaakko Veijonen

Lähde: https://veijonen.com/2018/05/10/harjoitus-6/ sekä https://github.com/Jaketin/windowsgames

Jaakon moduulissa helpotetaan Windows-koneen käyttöönottoa pelaamista varten. Raportti on erittäin selkeän näköinen ja siinä on kerrottu kaikki mitä pitääkin, lyhyesti se, mitä tehdään, ja siirrytään heti itse asiaan. Komennot on laitettu preformatted-muotoon, joka erottuu hyvin muun tekstin seasta. Myös ongelmatilanteet ja havaitut poikkeamat on kerrottu.

Myös GitHubissa on ohjeistettu asiaa vielä tarkemmin, ja kaikki tuntuu yksinkertaiselta ja helpolta suorittaa myös aloittelijalle.

Arvio: Mukava moduuli pelaajalle, joka haluaa kontrolloida jotain toista Windows-konetta pelailutarkoitukseen. Varsinaista tosielämän hyötyä en välttämättä tällä näe, mutta idea on hauska. Raportti on varsin selkeä ja hyvin jäsennelty ja sitä on helppo lukea – myös vasta-alkajan.

 

7. Jaana Putro

Lähde: https://jaanaputro.wordpress.com/ ja https://github.com/jputro/mern-module

Jaanan moduulissa asennetaan MERN-stack. Jaanalla on selkeät ohjeet GitHubissa siitä, miten hänen moduulinsa asennetaan, joten seurasin niitä.

wget https://raw.githubusercontent.com/jputro/mern-module/master/run.sh
bash run.sh

Blogissa oli maininta, että run.sh pitää ajaa kahteen kertaan, jotta Mongo DB asentuu. Tein näin, ensimmäisellä kerralla sls antoi virheen, mutta toisella kerralla asennus meni läpi. NPM:n sekä Bracketsin asennukset puuttuvat tästä moduulista ja Jaana on toistaiseksi tehnyt ne käsin, joten niitä odotellaan vielä valmiiseen moduuliin.

Arvio: Dokumentaatio on selkeää ja vielä kun saadaan loputkin osiot toimimaan (sekä tuo Mongon asennus yhdellä skriptin ajolla) niin eiköhän tästä hyvä tule. Moduuli on mielenkiintoinen ja stäkki itselleni täysin tuntematon, käyttäjäkunnalleen varmasti varsin näppärä aloitusmoduuli.

 

8. Roope Varttila

Lähde: https://roopelinux.wordpress.com/2018/05/11/palvelinten-hallinta-harjoitus-6-raportti/ sekä https://github.com/roopelinux/saltpress

Roopen moduuli asentaa WordPressin. Olen itsekin harkinnut tätä omalle palvelimelleni, joten projekti kiinnostaa henkilökohtaisestikin. Moduulin tavoite on selitetty hyvin ja myös ongelmatilanteet kuvattu. Blogissa on ohjeet asennukseen, joten aloitin komennolla:

git clone https://github.com/roopelinux/saltpress.git

Kohta 6: ”liikutin tilat /srv/salt/-hakemistoon (sudo mv tiedosto/hakemisto /srv/salt)” on hieman epäselvä, kommentissa ei mainita, mitkä tilat pitää siirtää. Siirsin koko saltpress-kansion saltin kansioon. Komento sudo salt ‘*’ state.highstate antoi virheen. Myös kohta 8 ”liikutin esitäytetyn wp-config-tiedoston /var/www/html/-hakemistoon” on hieman epäselvä, missä tuo wp-config-tiedosto on? Näistä voisi kertoa hieman selvemmin, toki tekijä ja edistyneempi käyttäjä tietää ja osaa etsiä.

Roopen sanoin moduulista puuttuu vielä osia, jotka täydentyvät esittelyyn mennessä.

Arvio: Dokumentaatio selkeää, mutta siitä puuttuu idioottivarmoja selityksiä. Omat sudenkuopat merkitty hyvin ja tähän käytännölliseen tilaan varmasti saa vielä parannuksia ennen esitystä.

 

9. Ville Touronen

Lähde: https://github.com/villetouronen/Module

Villen moduuli asentaa joitakin ohjelmia ja muokkaa SSH:n oletusporttia. Readme on vielä kovin tyhjä, asennusohjeita ei ole. Kloonasin repon koneelleni, siirryin sen kansioon ja ajoin module.sh-skriptin.

Sain yhden virheilmoituksen tilan ajosta, palomuurin käyttöönotosta. Jostain syystä komento ei mennyt läpi toisellakaan yrittämällä.

Villen blogissa (https://villetouronen.wordpress.com/blogi/) ei ollut raporttia tehtävästä, joten en tiedä miten se on hänen mielestään sujunut.

Arvio: Readme-tiedostoa täytyy vielä täydentää ja riippuen siitä, johtuiko tuo palomuuriongelma vain minun koneestani vai onko se universaali, sitä täytyy katsoa. Idea on simppeli mutta kattava, tästä kun saisi luettavaksi vielä raportin.

 

10. Vili Viita

Lähde: https://github.com/Vipa94/Module/blob/master/h6raportti.md

Moduulin tarkoitus on ottaa Apache ja käyttäjien kotisivut käyttöön, asentaa SSH ja muokata sitä sekä ottaa käyttöön sysstat.

Raportissa on ohjeet käyttöönottoon, samat tutut komennot

wget https://raw.githubusercontent.com/Vipa94/Module/master/test.sh
bash tesh.sh

Skripti soljuu loppuun asti kunniakkaasti, Vili on merkinnyt että aluksi viimeisen suoritettavan skriptin osalta oli ongelmia, mutta se on korjattu. Moduuli itse on hyvin perinteinen mutta kattaa Apachen peruspaketin, josta monelle on hyötyä. Dokumentaatio on hyvää, joskin readme-tiedostoon voisi kirjoittaa pikaohjeet ja tiedot moduulista.

Vilin blogissa (https://viliviita.wordpress.com/2018/05/10/harjoitus-6-2/) on vain linkki GitHubiin, eli sen suurempia analyyseja ei ole. Githubin raportissa toki näkyy perusasiat siitä, mitä on tehty.

Arvio: Hyvää peruskauraa, dokumenttiin voisi ehkä lisätä vielä vähän tarkempaa sisältöä ja readme-tiedostoon kirjoittaa, mistä moduulissa on kyse. Jos perussettiä haluaa parantaa, tähän voisi keksiä joitain edistyneempiä toimintoja tai pakettien asennuksia.

 

2 vastausta artikkeliin “Korvaava harjoitus – moduuliarviointi

 1. Kiitos testaamisesta ja arvioinnista! 🙂 Unohdinkin mainita blogissani että skripti jää odottamaan VNC-etäyhteyttä. Skripti ajaa itsensä loppuun etäyhteyden käytön jälkeen.

  Tykkää

 2. Moi! Kiva nähdä et joku on käyttänyt saltpressiä! Nyt on niin noloa ettei se readme kerro mitään että koitan selittää paremmin, koska tila tosiaan toimii jos selitys on selvä.
  Kaikki saltpressin sisältö (ei saltpress-hakemistoa) tulee siirtää /srv/salt/-hakemistoon, eli sudo mv top.sls /srv/salt/, sudo mv apache/ /srv/salt/ jne.. Tavoitteena siis se, että /srv/salt/ alta löytyisi top.sls, apache-hakemisto, database-hakemisto, mysql-hakemisto ja wordpress-hakemisto (README.md ja LICENCE ei tarvitse, muttei myöskään vaikuta jos ne siellä ovat).
  Tämän jälkeen state.higstate pitäisi mennä läpi yhdellä virheellä, joka liittyy wp-congif.php-tiedostoon (se osa ei toimi, muttei myöskään tee mitään).
  Wp-config.php löytyy wordpress-tilan (eli siirron jälkeen /srv/salt/wordpress) hakemistosta. Tiedostossa on siis infot tietokannasta, jonka database-tila tekee. Ideana olisi, että se siirtyisi automaattisesti, mutten ole vielä ehtinyt saada aikaan kyseistä toimintoa.
  Kun se on siirretty, selaa selaimella ”localhost” niin wordpressin asennus pitäisi tapahtua sekunneissa kun olet antanut valitsemasi käyttäjänimen ja salasanan.
  Erittäin suuret pahoittelut ja toivottavasti kokeilet uudestaan tarkemmilla ohjeilla!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s